A film vizualitása a kommunikációban

Minden percben egyszerre vagy a gyermek, aki régen voltál, és a bölcs, aki egy nap majd leszel. Da Vinci démonai c. film

Antomie Lumiere francia fényképlemez- és fotócikkgyáros meglátja az Edison-féle gépben az üzleti lehetőséget, ezért megbízza fiait, hogy azt alakítsák át úgy, hogy a filmszalagot kivetítve egy időben egyszerre több ember is nézhesse.

A Lumière fivérek elkészítik a kinematográfot, amellyel már szélesebb közönségnek is tudnak filmet vetíteni, és ezzel mint a mozgókép föltalálói bevonulnak a történelembe.

 21_auguste_es_louis_lumiere.jpg

A mozi születésének azt a pillanatot tekintjük, amikor először tartottak vetítést fizető közönségnek. Erre 1895. december 28-án Párizsban kerített sort Auguste és Louis Lumière. A vetítés alkalmával néhány perces rövidfilmeket vetítettek le, mint pl. A munkaidő vége, A kisbaba reggelije, A megöntözött öntöző.

 

Megelevenedő képek
Eadweard Muybridge 1878-ban Leland Stanford megbízásából 24 egymás mellé helyezett fényképezőgéppel fázisfelvételeket készített egy száguldó lóról, hogy megtudja, létezik-e olyan pillanat, amikor a vágtató ló mind a négy lába elemelkedik a földtől.
Eadweard Muybridge fotósorozata
A kísérlet felkeltette Augustin Le Prince érdeklődését, aki rájött, hogy egy olyan gépet kellene készíteni, ami egymaga képes gyors egymásutánban felvételeket készíteni. Ezek a felvételek aztán visszapörgetve a mozgás látszatát keltik. Még ugyanabban az évben bejelenti a szabadalmát – egy olyan gépet, ami másodpercenként 20 képet képes fényérzékeny szalagra rögzíteni és a képeket vetítéssel láthatóvá is tudja tenni. A találmánynak az „animated pictures” („megelevenített képek”) nevet adja. Így La Prince a mozgókép első, valódi feltalálója. Az által készített mozgóképsorok, mint pl. a Családi jelenet a roundhay-i kertben vagy a Forgalom a leedsi hídon világ első filmjei. A gép azonban elveszett, mielőtt elterjedt volna a világban.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 20
Heti: 61
Havi: 119
Össz.: 693

Látogatottság növelés
Oldal: Történet folytatásat
A film vizualitása a kommunikációban - © 2008 - 2019 - filmkultura.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »